• ŠKD - ADVENT

          • Advent je čas oddychu a prípravy na vianočné sviatky. Ani my v ŠKD sme v tomto období nezaháľali a pripravili pre deti množstvo aktivít, ktorými sme si toto obdobie spestrili.  V oddeleniach prebehli tvorivé dielničky, v rámci ktorých deti vyrábali  vianočné svietniky, tvorili ozdoby na stromček, ozdobovali perníky, spievali koledy a chystali darčeky pre svojich najbližších. Adventné obdobie sme v ŠKD prežili naplno a tešíme sa na ďalšie aktivity, ktoré nás čakajú v novom roku.

        • Podpora digitálnej transformácie vzdelávania
          • Podpora digitálnej transformácie vzdelávania

          • Ministerstvo školstva SR poskytlo školám finančné prostriedky na podporu pedagogických aktivít s využitím softvérových a hardvérových produktov. Naša škola preto zakúpila najpopulárnejšiu BBC micro:bit sadu (20ks). Ide o programovateľný minipočítač, vďaka ktorému sa stáva programovanie zaujímavejšie. Niektorí pedagógovia práve absolvujú niekoľkotýždňové vzdelávanie, aby získali požadované kompetencie na prácu s micro:bitom. Naši štvrtáci sa už s nadšením pustili do programovania micro:bitu vo farebnom blokovom prostredí MakeCode. Veríme, že aj v ďalších triedach sa tiež nadchnú žiaci pre programovanie.

            Zapísala: Z. Šlepecká

            Zdroje: MŠVVaŠ SR

        • Aké boli Vianoce kedysi?
          • Aké boli Vianoce kedysi?

          • Počas adventu si mali možnosť žiaci a verejnosť pozrieť na vianočných trhoch i v čitárni výstavku čiernobielych vianočných fotografií z čias dávno minulých. Prezreli si, aký bol vianočný stromček v minulom storočí, ako ho ľudia zdobili, aké darčeky dostávali, ako sa obliekali i aké nosili účesy. Najstaršia fotka bola z roku 1963. Výstavka zaujala a my veľmi pekne ďakujeme žiakom, rodičom i učiteľom, ktorí boli ochotní podeliť sa o svoje spomienky. Nebolo ich veľa, o to viac si ich vážime. Ďakujeme.

            Zapísala: Z. Šlepecká

        • Bábkové divadlo Kocúr v čižmách
          • Bábkové divadlo Kocúr v čižmách

          • V stredu 13.12.2023 do našej školy zavítalo bábkové divadlo Lienka, ktoré deti 1.stupňa upútalo príbehom o šikovnom kocúrovi, jeho pánovi Tomášovi a princeznej Eliške. Deťom sa páčili aj nádherne vypracované 80 centimetrové bábky z lipového dreva - marionety (bábky ovládané zhora pomocou vahadla a siedmich nití), ktoré si na záver mohli pozrieť a chytiť.

            Zapísala: Z. Šlepecká

        • Ypsilon - slovenčina je hra
          • Ypsilon - slovenčina je hra

          • Naša škola sa prvýkrát zapojila do celoslovenskej súťaže Ypsilon - slovenčina je hra. Prihlásených 23 žiakov si 7.12.2023 overilo svoje vedomosti z materinského jazyka v teste. Pre niektorých bol test veľmi ťažký a riadne sa zapotili, pre iných zase ľahký a zábavný. S napätím čakáme na výsledky, ktoré usporiadateľ zverejní do 22.1.2024. Držíme všetkým palčeky!

            Ďakujeme Rade rodičov za finančnú podporu súťaže.

            Koordinátor: Z. Šlepecká

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Aj tento rok prišiel... 6.12.2023 sa aj deti našej školy dočkali milého dedka Mikuláša, ktorý im spolu s bláznivými čertami a krásnymi anjelmi priniesol sladké potešenie. Deti mu za odmenu spievali, recitovali i tancovali.

            Zapísala: Z. Šlepecká

            Mikuláš v meste 

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že v súlade s § 150 odsek 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľka školy dňa 22. decembra 2023 z prevádzkových dôvodov voľno všetkým žiakom základnej školy.

            Zároveň  Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani školská jedáleň, CVČ a  ŠKD pri ZŠ.

            Školské vyučovanie sa obnoví po vianočných prázdninách v pondelok 08.01.2024 

            Prajeme všetkým krásne a pokojné Vianoce, pohodu a porozumenie v kruhu svojich najbližších a tešíme sa na stretnutia a dobrú spoluprácu v roku 2024.

            S úctou,

            Mgr.Lýdia Pažítková, riaditeľka školy

          • Prosím ťa starká, čítaj mi...

          • V piatok 8.12.2023 žiaci 3.B privítali vzácnu návštevu- pani Nemcovú, ktorá je nielen stará mama nášho spolužiaka, ale aj bývalá pani učiteľka našej školy. Dozvedeli sme sa o medzinárodných projektoch, do ktorých bola naša škola aktívne zapojená. Na oplátku sme jej my predstavili náš medzinárodný projekt eTwinning, súčasťou ktorého sa stala tým, že nám prišla prečítať ďalšiu kapitolu z knihy Operácia Orech. Profesionálny prejav a láskavé slovo nás vnieslo do života hlavných hrdinov knihy. Teraz nás čaká práca s textom a výroba komixu, ktorý spracujeme so srbskými kamarátmi. Tešíme sa na ďalšiu návštevu starkej a dúfame, že sa zapoja aj dedkovia.

             

            Spracovala: Mgr. E. Michalíková

          • Projektový deň

          • 8. decembra sa na našej škole uskutočnil deň, ktorý spojil viacero odborníkov, ktorí obohatili žiakov o nové vedomosti a poznatky.

            Pani učiteľky Janáková a Kočková zabávali deti na Hravej angličtine. Zapojené boli nielen nervové bunky, ale aj nohy ruky a celé telo:)

            S anglicky hovoriacimi ľuďmi sa stretáva aj náš prvý hosť. Ako asistent trénera Slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov sa zúčastňoval na formovaní našej mládeže. Aj naďalej pracuje s mladými športovcami a so svojimi životnými skúsenosťami sa rozhodol podeliť s našimi žiakmi.

            Z Ústavu makromolekulárnej chémie v Prahe nám prišli dvaja vedci demonštrovať, že chémia je naozaj všade okolo nás. Od výbuchov, rádioaktivity až po získanie DNA banánu. Počítali sme dĺžku vlny a stanovili rýchlosť svetla. Využili fluorescenciu a roztápali polystyrén.

            O Mont Blancu a príprave na výstup, nielen po fyzickej, ale aj finančnej stránke nám prezentoval finančný poradca, bývalý futbalista a účastník viacerých Spartan race. Deti sa dozvedeli aj o nebezpečenstvách, ktoré sú spojené s výstupom na najvyšší vrch Európy.

            Samozrejme naša jednotka v kreativite Miladka nezostala nič dlžná svojej povesti a deťom pripravila svoju dielňu a nápady, ktoré boli realizované žiakmi 5., 6. a 7.ročníka.

            Veľmi pekne sa chceme poďakovať všetkým aktérom a dúfame, že tento deň sa stane minimálne každý rok súčasťou našej školy.

            Pušný prach

            Bez výbuchov to nejde

            Zohrievanie hrozna

            Fluorescencia

            Pantomíma 1

            Pantomíma 2

            Šport v tvojom živote

          • Vianočné trhy

          • Dňa 9.12.2023 Rada rodičov pri ZŠ Andreja Bagara v Trenčianskych Tepliciach pripravila krásne "Vianočné trhy" pre obyvateľov mesta a rodiny detí, ktoré navštevujú ZŠ. Vďaka všetkým rodičom, priateľom školy, ktorí prispeli svojimi výrobkami a aj deťom z ŠDK, CVČ a pani učiteľkám, ktoré s deťmi vyrábali výrobky v rámci vyučovania na predaj, sa tieto trhy vydarili. 

            V jedálni zároveň prebiehala aj výstava fotografií "Ako sme trávili Vianoce". Rodičia si spolu s deťmi mohli zaspomínať na svoje Vianoce detstva.

             

        • Šaliansky Maťko J.C. Hronského
          • Šaliansky Maťko J.C. Hronského

          • V utorok 5.12.2023 sme si mohli v čitárni našej školy vypočuť prednes slovenských povestí. Žiaci súťažili v troch kategóriách. Prví z jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola. Všetkým súťažiacim patrí pochvala a postupujúcim držíme palce.

            I. kat.:                                                 II.kat.:                                 III.kat.:

            1. Annamária Raučinová 2.A          1. Lea Vozárová 4.A         1. Nela Nemcová 7.tr.

            2. Kiara Mušková 3.A                        2. Patrik Pihík 4.B              2. Nela Kyselicová 6. tr

            3. Barbora Marchevková 3.B            3. Lucia Penxová 5.tr.        3. Kristína Kyselica 6.tr.

            Zapísala Mgr. Mária Jovanovičová

        • Mikulášsky turnaj v prehadzovanej
          • Mikulášsky turnaj v prehadzovanej

          • Žiačky 7., 8. a 9. ročníka si dnes zmerali medzi sebou sily v prehadzovanej. Prehadzovaná je jednoduchá volejbalová prípravná hra. Deti sa viac zapájajú do hry a sú vo väčšom kontakte s loptou.

            Víťazkami sa stali ôsmačky, 2. miesto získali žiačky 7. triedy a 3. miesto deviatačky. Rozhodkyňou bola pani učiteľka Bajčíková, ktorá zhodnotila turnaj ako výborne strávený čas pri športe, pretože žiačky všetkých tried dali do súbojov o výhru všetko.

          • Všetkovedko aj u nás

          • Minulý týždeň prebehla na škole už tradične súťaž Všetkovedko. Prihlásených bolo mnoho detí z 2. až 4. ročníka našej školy. Na deti čakalo 40 úloh z rôznych oblastí poznávania. Na vypracovanie mali 40 minút. Odpovede zaznamenávali do odpoveďových hárkov výberom zo štyroch možností. Kto sa stal úspešných riešiteľom sa dozvieme až v nasledujúcom kalendárnom roku.

            Kto sa však teší z darčeka od Všetkovedka k jeho 15. narodeninám, vieme už teraz. Každý, kto mu poslal blahoželanie, dostal balíkom darček. Blahoželáme aj my. 

        • AI - umelá inteligencia
          • AI - umelá inteligencia

          • Na hodine informatiky žiaci 4. ročníka absolvovali krátky kurz "AI - umelá inteligencia pomáha oceánom" v prostredí medzinárodného vzdelávacieho portálu Hodina kódu. Cieľom tohto kurzu bolo poskytnúť žiakom úvod do strojového učenia, čo je typ umelej inteligencie a pomôcť žiakom pochopiť, aký vplyv má umelá inteligencia na súčasnosť a aký vplyv bude mať na budúcnosť. Žiaci preskúmali, ako sa používajú trénovacie údaje na to, aby model strojového učenia dokázal klasifikovať dáta. Nacvičili AI tak, aby vedela vyčistiť oceán od prvkov, ktoré tam nepatria. Za úspešné absolvovanie kurzu žiaci získali certifikát.

            Zapísala: Z. Šlepecká

        • Exkurzia vo Viedni
          • Exkurzia vo Viedni

          • ​​​​​​

            Dňa 30.11.2023 sa konala exkurzia pre žiakov 8. a 9, ročníka. Cestou do Viedne žiaci navštívíli rakúsku čokoládovňu v meste Kittsee, kde mali možnosť vidieť samotnú výrobu čokolády a následne si ju aj kúpiť.

            Ďalšou zastávkou bolo Technické múzeum vo Viedni. Žiaci tam mali možnosť vidieť vývoj rôznych technických výrobkov od minulosti po súčasnosť (žehličky, počítače, televízory...) ale i lokomotívy, lietadlá, padáky, hasičské vybavenie, roboty, elektroniku, satelity... prípadne si vyskúšať byť spevákom alebo hlásateľom v televízií. Bol tam aj nedávny výrobok na testovanie a vyhodnocovanie testov na Covid-19. Toto múzeum je interaktívne, takže si žiaci mohli veľa vecí aj vyskúšať. 

             

            Po opustení tajov techniky sa žiaci presunuli na Vianočné trhy pri zámku Schönbrunn, ktorých ozdobou bol majestátny vianočný stromček. Atmosféru prichádzajúcich sviatkov zvýrazňovali vône rôznych pochúťok: praclíkov, pečených gaštanov, šišiek, šúľancov....

            Ďakujeme pani učiteľke Zuzane Janákovej za zorganizovanie exkurzie vo Viedni a pani učiteľkám, ktoré nám robili doprovod.

            Text: žiak Jakub Medveď