• ŠKD - Chránime si našu planétu

          • To, že osud našej planéty nám nie je ľahostajný dokázali deti v ŠKD rôznymi aktivitami. Prostredníctvom nich sa dozvedeli ako ju môžeme chrániť a pomáhať. Pozreli si dokumentárny film o jej znečisťovani, vypracovali pracovné listy, nakreslili krásne plagáty, čistili okolie školy, zopakovali si správne triedenie odpadu, vyrábali zaujímavé výrobky z odpadového materiálu, vysadili kvety a úžitkové rastliny. Na záver nakreslili zaujímavé obrázky kriedami na chodník. Tým problematiku ochrany našej planéty sprostredkovali aj okoloidúcim. 

            Veríme, že získané poznatky deti využijú v bežnom živote. 

          • Stavanie mája

          • Dňa 30.4.2024 naši šiestaci sa postarali, aby sme v našom  meste mali krásny máj. V škole si naviazali stuhy a vystrijení v krojoch ich naviazali na statný smrek na námestí Trenčianskych Teplic. Počasie vyšlo a to prilákalo množstvo ľudí. Máj potom postavil do pozoru žeriav a verím, že nám bude spríjemňovať atmosféru mesta po celý máj.

          • Celoslovenské kolo technickej olympiády

          •      V dňoch 25. a 26.4.2024 v Banskej Bystrici sa konalo celoslovenské kolo technickej olympiády. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci v kategórií A: Andrej Valko (žiak 9.ročníka) a Jakub Obdržal (žiak 8.ročníka).

                 Olympiáda pozostávala z dvoch častí: písomný test – kde si žiaci preverili vedomosti z techniky a praktickej časti – kde si žiaci preverili svoje manuálne zručnosti. Veľký dôraz sa kladie hlavne na presnosť, pracovný postup, vzhľad a funkčnosť výrobku.

                 V tomto celonárodnom kole sa naši žiaci umiestnili na krásnom 2. mieste.

                 Súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

            Zapísala: M. Adameová

             

          • Rope Skipping

          • Ako každý rok býva zvykom, tak aj tento rok sa konala súťaž v preskokoch cez švihadlo.

            Súťažilo sa v dvoch disciplínach a v dvoch kategóriách. Disciplíny boli rýchlostné - znožné preskoky cez švihadlo za 1 minútu a vytrvalostné - skáč ako vieš až dokedy nepokazíš.

            Všetkým deťom patrí veľká pochvala za ich výkony a víťazom gratulácia.

            Výsledky:  Preskoky za 1 minútu

            1. - 2. ročník  1. miesto  Roman Lezo 1.A                           3. - 4. ročník  1. miesto  František Lezo 3.A

                                   2. miesto  Viktória Cherednychenko 2.A                               2. miesto Tobias Brezovák  4.A 

                                   3. miesto  Samuel Suchomel 1.A                                          3. miesto  Timotej Vlček 4.B               

             Vytrvalostné preteky:

            1. - 2. ročník.  1. miesto Kristína Kordošová  2.A                3. - 4. ročník  1. miesto   František Lezo 3.A 

                                    2. miesto Eva Matuščinová 2.A                                           2. miesto Alžbeta Gardoňová  3.A 

                                    3. miesto Rebeka Platko 2.B                                               3. miesto Mathias Robota 3.B

            Zapísala: K. Bajčíková

        • Starší učia mladších - Deň Zeme
          • Starší učia mladších - Deň Zeme

          •      Tento rok sa podujali dve žiačky 2. stupňa, Laura a Simonka, že o Dni Zeme porozprávajú svojim mladším spolužiakom z 1. stupňa. Dievčatá si pripravili pre deti zaujímavú prezentáciu, hry, poznávačku a súťaže. Deťom sa ich prezentácia Dňa Zeme veľmi páčila.

            Dievčatám ĎAKUJEME za vzornú prípravu vzdelávacej aktivity.

            Zapísala: K. Bajčíková

          • Pomníky v našom meste

          •      Dňa 11.4.2024 boli naši štvrtáci na vlastivednej vychádzke po našom meste. Zamerali sa najmä na významné pomníky v našom kúpeľnom meste. Sprevádzal ich pán Karol Glamoš, predseda ZO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Daniela Mokráňová, podpredsedníčka tejto organizácie. Pán Glamoš deťom jednoducho a pútavo porozprával o histórii mesta aj o vzniku jednotlivých pomníkov.

                Touto vychádzkou sa aktívne prepojili predmety ako regionálna výchova, telesná a výtvarná výchova. Za pozorné počúvanie boli žiaci odmenení džúsikom a sladkosťou.

            Pánovi Glamošovi veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Text a foto: L. Pinďáková

        • Vzácna návšteva českých priateľov – členov školského parlamentu zo ZŠ T. G. Masaryka, Moravské Budějovice
          • Vzácna návšteva českých priateľov – členov školského parlamentu zo ZŠ T. G. Masaryka, Moravské Budějovice

          •      V pondelok 8. apríla k nám zavítalo 12 členov školského parlamentu z Moravských Budějovíc, aby s našimi „parlamenťákmi“ strávili 4 dni, ktoré boli nabité bohatým programom a spoločnými akciami. Hneď v prvý deň sme ich pohostili, privítali, predstavili program ich pobytu u nás a následne sa išli ubytovať. Po ubytovaní im naša pani riaditeľka urobila prehliadku nášho malebného mestečka.

                 Na druhý deň, v utorok, si boli žiaci pozrieť priestory našej školy v spoločnosti pani riaditeľky Mgr. Lýdie Pažítkovej a koordinátorky ŠP, Mgr. Zuzany Hoštákovej, žiaci sa potom zúčastnili vyučovacieho procesu, a tak zistili, ako to u nás na škole prebieha. Spoločne neskôr pracovali so žiakmi nášho školského  parlamentu na vytvorení a zorganizovaní akcie "Dňa obľúbeného hudobného interpreta." Poobede ich čakal výlet na Trenčiansky hrad a prechádzka po námestí spojená s lahodnou zmrzlinou.

                 V stredu ráno v plnom nasadení a nadšení dokončili posledné úpravy a akcia mohla začať, vystupovali žiaci z rôznych ročníkov, tak isto vystúpili aj žiaci z Čiech a špeciálne prekvapenie nám urobili naši učitelia, ktorých vystúpenie malo nevídaný ohlas. Po tejto úspešnej akcii sme mali jedinečnú a inšpiratívnu prednášku s delegátom OSN pre mládež, pánom Pavlom Beblavým, ktorý nám vysvetlil, ako celá organizácia funguje a pridal aj mnoho svojich zaujímavých skúsenosti. Priateľské vzťahy a dobrú náladu sme utužovali neskôr na bowlingu a zajedali pizzou. 

                 Vo štvrtok sa konal posledný deň návštevy, pani koordinátorka si pre oba parlamenty pripravila prekvapenie – v rámci neformálneho vzdelávania žiaci v skupinkách spolupracovali a tvorili symboly priateľstva z rôzneho odpadového materiálu. Pani riaditeľka malá tú česť, no zároveň ťažkú úlohu, vybrať ten naj symbol. Na záver sa konal slávnostný poďakovací ceremoniál, kde sa žiaci spoločne lúčili a aj českí učitelia s našimi a vedením školy. S úsmevom na tvári a veru aj slzami v očiam sme vyprevádzali našich kamošov, ale zároveň už vieme, že sa budúci rok vidíme a ďalej spolupracujeme.

            Autor: Jakub Medveď, úprava: Mgr. Z. Hoštáková

          • Mladý ochranca prírody

          •    Dňa 11.4.2024 sa konal pilotný ročník súťaže Mladý ochranca prírody, v ktorej nás reprezentovali 2 žiačky ôsmej triedy. Súťažili v deviatich disciplínach: poznávanie prírody, stromov, lesných rastlín a živočíchov, tvorili svoj produkt z odpadového materiálu, odpovedali na otázky o včelách, zdravom stravovaní, komposte a liečivých bylinách. 

               Na súťaži sa žiačkam veľmi páčilo a 4.miesto nás potešilo.

            Zapísala: K. Bajčíková

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • V mesiaci apríl sa vo všetkých školách na Slovensku konajú zápisy detí predškolského veku na povinnú školskú dochádzku. V našej škole sa zápis uskutočnil 9.4.2024. Pani učiteľky privítali 35 budúcich predškolákov a krátkou skúškou zisťovali, či sú pripravení nastúpiť do školy. Deti spievali, recitovali. kreslili a dokázali, že si zaslúžili darčeky, ktoré pre ne pripravili naši žiaci. Tešíme sa na nich v septembri!

            Zapísala: Z. Šlepecká

        • Plantex - beseda
          • Plantex - beseda

          • Vo vynovenej knižnici sa 25.3.2024 uskutočnila výborná beseda pre žiakov na 1.stupni s odborníčkou spoločnosti Plantex so zameraním na jablko od jeho zasadenia po zber plodov. Plantex realizuje program "Školské ovocie", ktorý zabezpečuje dodávky ovocia, zeleniny a výrobkov do škôl s cieľom zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí školského veku, zmeniť stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku, znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí, podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny.

            Zapísala: Z. Šlepecká

             

          • MODULY – tenis do škôl

          •      Aj v tomto roku sa naša škola zapojí do projektu „MODULY - Tenis do škôl“.

            V spolupráci so Slovenským tenisovým zväzom a klubom ŠPORTOVÁ AKADÉMIA Trenčianske Teplice ako odborným garantom sa v mesiacoch apríl, máj, jún uskutoční tenisová príprava pre našich žiakov 2. a 3. ročníka. Hlavným cieľom a myšlienkou je umožniť deťom oboznámiť sa so základnými zručnosťami tenisu, zatraktívniť hodiny TSV a motivovať deti k pravidelnému športovaniu.

            Zapísal: D.Ježík

             

        • ŠKD - Veľká noc
          • ŠKD - Veľká noc

          • Veľkonočné sviatky nepochybne patria k najkrajším sviatkom. Sú výnimočné, pestré, veselé a zároveň sú oslavou jari. Aj my v školskom klube sme sa na ne spoločne pripravovali. Vyfarbili a vyzdobil sme veľkonočné vajíčka, vytvorili milých zajačikov, nežné kuriatka a mnoho iných dekorácií. Rozprávali sme sa o zvykoch a tradíciách v tomto sviatočnom období. Svojou troškou sme aj my chceli prispieť k tejto výnimočnej veľkonočnej atmosfére.

            Všetkým Vám prajeme príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

            Deti a vychovávateľky ŠKD 

        • Návšteva škôlkarov
          • Návšteva škôlkarov

          • V mesiaci február sme medzi nami opäť privítali  malých predškolákov, ktorí k nám prišli v sprievode svojich pani učiteliek, aby trošku nahliadli do prváckych tried a videli ako prebieha také vyučovanie vo veľkej škole. Okrem pozorovania si smeli predškoláci aj zopár úloh a aktivít sami vyskúšať. Ukázali nám, čo už vedia, aké písmenká už poznajú, aj nám pekne zaspievali.

            Tešíme sa, ako ich tu opäť privítame na zápise do 1. ročníka a všetci im budeme držať palce.

            Text: Mgr. M. Gallová                         

            Foto: p. zást. Mgr. L. Pinďáková

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Na prvý jarný deň 21. 3. žiaci 1. A aj 1. B triedy navštívili novú čitáreň v našej škole, aby sa opäť niečo zaujímavé dozvedeli o knihách a učili sa objavovať v nich skryté poklady múdrosti. Pozvanie k nám prijala pani knihovníčka Z. Starostová, ktorá viedla s deťmi o knihách živú besedu aj s praktickými ukážkami, za čo jej patrí naše poďakovanie.
            Tešíme sa z toho, že naši žiaci čítajú radi a veríme, že im láska ku knihám vydrží celý život.

            Text aj foto: Mgr. M. Gallová

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Žiaci 4. a 5. ročníka absolvovali základný plavecký výcvik v hoteli Flóra. Žiaci boli s výcvikom veľmi spokojní a zásluhu na tom má predovšetkým pani učiteľka Táňa Janíková, ktorej ďakujeme za sprostredkovanie výcviku a za individuálny prístup k žiakom, ktorí to potrebovali. Vďaka rovnako patrí aj našim telocvikárom p.uč. Bajčíkovej a p.uč. Brečkovi.

            Zapísala: Z. Šlepecká

        • Inklúzia detí z Ukrajiny - nové kamarátstva
          • Inklúzia detí z Ukrajiny - nové kamarátstva

          • Už dva roky sú súčasťou našej školy deti odídencov z Ukrajiny...

            V rámci adaptácie a pomoci deťom odídencov z Ukrajiny sme zorganizovali štvormesačný inkluzívny program, ktorý viedla dobrovoľníčka Bc. Martina Ďuračková študentka sociálnej pedagogiky a Bc. Mariia Borodulina, ktorá z dôvodu potreby prekladu do ukrajinského jazyka pomáhala na začiatku stretávania prekonať jazykovú bariéru. Martinka svojimi sociálno-pedagogickými metódami rozvíjala osobnosť dieťaťa, jeho vlastného ja, empatiu, spoluprácu... Na stretnutiach pri rôznych aktivitách a hrách si deti vzájomne pomáhali, učili sa vyjadrovať svoje myšlienky a postoje v slovenskom jazyku.

            Ďakujeme dobrovoľníčkam, Maťke a Máši (ako sme ich familiárne volali) za vytvorenie príjemnej ľudskej atmosféry, kde sa mohla naša ukrajinská komunita navzájom spoznávať. Veríme, že i keď deti boli z rôznych ročníkov, nadviazali medzi sebou nové kamarátstva.

            Zapísala: Lýdia Pažítková

             

        • Čisté oceány
          • Čisté oceány

          • Nádherná pláž a čisté more sa pomaly stáva minulosťou. Ako ovplyvňuje náš plastový odpad život v mori, oceáne, či rybníku a následne jedlo, ktoré máme na tanieri, sme sa dozvedeli zo vzdelávacieho dokumentu Zachráňme planétu Zem. Besedovali sme o tom, čo môžeme urobiť my, aby sme znížili množstvo plastového odpadu a dali si malé detské predsavzatia.

            Tretiaci si zopakovali, čo je kolobeh vody, kde všade sa voda nachádza a ako dlho ju na našej planéte máme. Svoje vedomosti sme si overili v tímovej súťaži Čo vieš o vode. 

            Mgr. Michalíková, Mgr. Križanová

             

          • Deň vody

          • Mottom tohtoročného Svetového dňa vody, ktorý každoročne vyhlasuje OSN 22. marca,  je „WATER FOR PEACE“, teda „Využitie vody pre mier“. So žiakmi sme si preto dnes v niektorých triedach na 1.stupni pripomenuli Deň vody rôznymi aktivitami. Symbolicky sme prišli oblečení do modrej, počas vyučovania sme pili vodu z vodovodu, plávali sme (naozaj :))), zaspievali si a zatancovali na novú pieseň Mira Jaroša "Na vode nám záleží", ktorú vydal práve dnes pri tejto príležitosti. Niektoré triedy riešili tajničky s tematikou ochrany a dôležitosti vody, tvorili plagát, kvapôčky z odpadového materiálu a hľadali niekoho, kto sa správa ekologicky. 

            Zapísala: Z. Šlepecká       Foto: triedne učiteľky

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Počas marca navštívili žiaci 1., 2. a 4. ročníka Mestskú knižnicu v Trenčianskych Tepliciach. Na pozvanie pani knihovníčky Zuzky Starostovej si žiaci mali možnosť prehliadnuť nové priestory útulnej knižnice, oboznámili sa s novými titulmi kníh, mohli sa prihlásiť do knižnice, prípadne vrátili požičané knihy. Najzaujímavejšou časťou návštevy bola hra na knihovníka, kedy žiaci zaevidovali do knižničného systému požičané knihy skutočným čitateľom, ktorí si prišli požičať knihy.

            Ďakujeme pani Starostovej za spoluprácu.

            Zapísala: Z. Šlepecká     Foto: triedne učiteľky

          • Modernizácia školskej knižnice

          • Naša školská knižnica sa po veľmi dlhom čase obliekla do nových šiat...

            Od jarných prázdnin sa aktívne pracovalo na zútulnení školskej knižnice, aby sa toto miesto stalo príjemným miestom na získavanie vedomostí a informácií z literatúry, čítania, besied, prednášok....jednoducho miestom, kde sa budú všetci cítiť príjemne.

            Pri premene nám pomohli naši žiaci, ktorí sťahovali knihy zo starej knižnice, pán školník, ktorý vymaľoval miestnosť, učiteľky, ktoré naspäť do novej knižnice poukladali knihy, pani upratovačka, ktorá všetko vyumývala, rodičia našich bývalých žiakov, ktorí nám podarovali detské knihy po svojich deťoch a aj poslanci MsZ v Trenčianskych Tepliciach, ktorí nám kúpili nový dataprojektor s plátnom. Je to veľmi príjemný pocit, keď sa stretnú ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa dobrý nápad stal skutočnosťou.

            Všetkým, ktorí nám v splnení tohto sna pomohli, veľmi pekne ďakujeme! Deťom prajeme príjemné učenie v novej knižnici, ktorá sa stala príjemným miestom na vzdelávanie i stretávanie sa.

            Zapísla: Lýdia Pažítková